Vanuit Rijkswaterstaat was de opdracht gegeven voor team Cyber om een doorlopend gesprek tot stand te krijgen over het onderwerp cyber awareness. Nu luidde daaropvolgend bij team Cyber de vraag; ‘’Wat is cyber awareness?’’ en ‘’Heeft iedereen bij Rijkswaterstaat daar dezelfde definitie van?’’ Naar die vragen zijn zij ook antwoorden gaan zoeken. Als eerst is dat gedaan bij de Rijkswaterstaters zelf. Het antwoordt op de vraag wat cyber awareness inhoudt was vaak ‘’Ja, euhm geen idee. Awareness betekent bewustwording toch?’’ of ‘’Iets van digitale veiligheid?’’. Ongeveer weet het team het dus wel, maar er is ruimte voor verbetering.​​​​​​​
                                                             
Logo Design
Het Team Cyber logo moest een duidelijk design hebben en direct herkenbaar zijn. Zo staat het slot beeld voor veiligheid en de aardbol voor het internet. Kleuren die gebruikt zijn komen mooi overeen met het design van Rijkswaterstaat om eenheid te creëren. 
Intro Video
Team Cyber kreeg de taak om een intro video te maken waarmee sterk de boodschap van de opdracht duidelijk werd en de aandacht getrokken werd. Hiervoor heeft Team Cyber in de video gekozen om een aantal vragen te stellen, beelden te tonen die inspelen op de cyber wereld en uiteindelijk mensen samen te brengen met een duidelijk doel.
Cup Designs
Uit de enquête die team Cyber heeft afgenomen onder de medewerkers van RWS is gebleken dat 67% van de medewerkers elkaar vaak spreekt bij de koffieautomaat. Dat is ook logisch omdat 93% van de medewerkers aangaf 2 of meer keer per dag bij het koffiezetapparaat te zijn. Hierdoor heeft team Cyber ervoor gekozen om te zorgen dat het gesprek opgang komt door een beleving bij het koffiezetapparaat. 
Tijdens deze minor heeft team Cyber geleerd dat ‘Nudging’ (het gedrag van mensen laten veranderen op een voorspelbare manier, door ze een ‘duwtje’ in de goede richting te geven) een goede manier is om het gedrag van mensen te veranderen, dat was precies wat team Cyber moest doen. Team Cyber heeft hierna lang gebrainstormd, want hoe laat je mensen nou op een natuurlijke manier hun gedrag veranderen door ze een duwtje in de goede richting te geven? Met deze vraag zijn zij aan de slag gegaan.  Hieruit kwamen de volgende ontwerpen.
Final Design
Op de koffiebekers zullen korte teksten staan als ‘is jouw USB wel veilig?’ zoals hier boven te zien. Doordat de medewerkers dit soort teksten vaak op een dag zullen zien, hoopt team Cyber dat door middel van ‘nudging’ in hun gedachte te kunnen binnendringen, waardoor zij op een natuurlijke manier hun gedrag zullen veranderen.
Mock-up
Om dit concept duidelijk over te brengen creëerde Team Cyber een mock-up met het gewenste design voor de bekers. Hierin is duidelijk te zien dat dit opvalt, goed leesbaar is en een mooie mogelijkheid bied om een gesprek te starten.
Quiz Logo
Team Cyber wilde naast de koffiebekers nog iets anders aanpassen, om het effect te vergroten. Hierdoor ontstond het idee om bij (alle) koffieautomaten binnen Rijkswaterstaat (dus ook bij de sluizen en controlepunten) een touchscreen scherm naast de koffieautomaat te zetten. Hiervoor werd het koffie quiz logo ontworpen, een duidelijk beeldspraak (koffie en kennis/ vragen).
iPad Design
Om de koffie quiz te testen en vorm te geven maakte Team Cyber gebruik van iPad's. Hiermee is de touchscreen ervaring duidelijk na te bootsen en te testen. Belangrijke punten voor het ontwerp was de grootte van knoppen, leesbaarheid en de aanspreekbaarheid. Ook moest het een laagdrempelige actie zijn.
Game
Hierop kunnen alle medewerkers tijdens het wachten op hun kopje koffie een paar vragen over cyber awareness beantwoorden. Deze vragen zullen kort en gemakkelijk geformuleerd zijn, maar zullen wel zorgen voor een trigger. Doordat de medewerker vooraf zijn of haar personeelspas scant kan de software bijhouden wie, hoeveel punten scoort. Iedere maand wordt er een scorelijst op intranet geplaatst, degene die na een bepaalde tijd (maand, kwartaal) bovenaan staat krijgt een beloning. Op het moment dat deze koffiequiz een succes wordt kunnen we ook de koffieautomaten met elkaar laten ‘strijden.’ Hierdoor zullen meer mensen gemotiveerd raken om zo veel mogelijk vragen goed te beantwoorden. Ook zullen we op Intranet een pagina kunnen plaatsen waar medewerkers hun eigen vragen kunnen in sturen, zo zullen er ook meer vragen komen over de verschillende afdelingen binnen Rijkswaterstaat, waardoor de gehele bedrijfsstructuur verbeterd zal worden. De game is gemaakt doormiddel van Adobe XD.
Back to Top